Η συμβολή της Marie Curie και των ακτινολογικών οχημάτων της στην ιατρική στο πεδίο της μάχης του Α Παγκοσμίου πολέμου

Ρωτήστε τους ανθρώπους να ονομάσουν την πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονα και η απάντηση θα είναι πιθανώς μαντάμ Marie Curie. Ρωτήστε τι έκανε και ίσως σας πουν ότι ήταν κάτι που σχετίζεται με τη ραδιενέργεια. Στην πραγματικότητα, ανακάλυψε τα ραδιοϊσότοπα ραδίου και πολωνίου. Κάποιοι μπορεί επίσης να γνωρίζουν ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Η αλήθεια είναι ότι κέρδισε δύο.

Λίγοι θα ξέρουν ότι ήταν επίσης μεγάλη ηρωίδα του Α Παγκοσμίου πολέμου. Για την Curie, ο πόλεμος ξεκίνησε στις αρχές του 1914 καθώς τα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνθηκαν προς την πατρίδα της στο Παρίσι. Ήξερε ότι η επιστημονική της έρευνα πρέπει να τεθεί σε αναμονή. Έτσι συγκέντρωσε ολόκληρο το απόθεμα του ράδιου το έβαλε σε εμπορευματοκιβώτιο με επένδυση μολύβδου, το μετέφερε με το τρένο στο Μπορντό, 375 μίλια μακριά από το Παρίσι και το άφησε σε θυρίδα ασφαλείας σε μία τοπική τράπεζα.
Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι με αυτοπεποίθηση ότι θα ανακτήσει το ράδιο της μετά τη νίκη της Γαλλίας στον πόλεμο.

Οι ακτινογραφίες «κατατάχθηκαν» στην πολεμική προσπάθεια

Στην αρχή του πολέμου τα ακτινολογικά μηχανήματα βρίσκονταν ακόμη σε νοσοκομεία της πόλης. Η λύση της Curie ήταν εφεύρει την πρώτη “κινητή ακτινολογική μονάδα” ένα όχημα που να περιέχει τον εξοπλισμό ακτίνων Χ και τον φωτογραφικό εξοπλισμό σκοτεινού δωματίου το οποίο θα μπορούσε να οδηγηθεί μέχρι το πεδίο της μάχης όπου οι γιατροί του στρατού θα χρησιμοποιούσαν τις ακτίνες Χ για να διευκολύνουν τις διαγνώσεις τους.

Ένα σημαντικό εμπόδιο ήταν η αναγκαιότητα ενέργειας για την παραγωγή των ακτίνων Χ. Η Curie έλυσε το πρόβλημα ενσωματώνοντας ένα δυναμό, έναν τύπο ηλεκτρικής γεννήτριας. Ο πετρελαιοκίνητος κινητήρας αυτοκινήτων μπορούσε έτσι να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Υποστήριξη

Απογοητευμένη από τις καθυστερήσεις στη λήψη χρηματοδότησης από το γαλλικό στρατό η Curie, πλησίασε την Ένωση γυναικών της Γαλλίας. Αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση της έδωσε τα χρήματα που απαιτούνταν για την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου το οποίο κατέληξε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στη θεραπεία των τραυματιών στη μάχη της Μαρν το 1914.
Μία σημαντική νίκη των συμμαχικών που εμπόδισε τους Γερμανούς να εισέλθουν στο Παρίσι.

Η εκπαίδευση

Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε θεωρητικές οδηγίες για τη φυσική του ηλεκτρισμού και τις ακτίνες Χ, καθώς και πρακτικά μαθήματα ανατομίας και φωτογραφικής επεξεργασίας.
Όταν η ομάδα ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της φεύγει για το μέτωπο και η Curie στη συνέχεια εκπαίδευσε περισσότερες γυναίκες.
Συνολικά 150 γυναίκες έλαβαν εκπαίδευση βοηθού ακτινολόγου από την Curie. Μέσω των προσπαθειών της, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών – στρατιωτών που υποβλήθηκαν σε ακτινολογικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου υπερέβη το ένα εκατομμύριο!

Σύγχρονες κινητές ακτινολογικές μονάδες

Το έργο της Marie Curie αποτέλεσε και αποτελεί έμπνευση για εμάς στην Ακτινοδιάγνωση κατ’ Οίκον. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ιατρικές εφαρμογές της ακτινολογίας πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους τους ασθενείς και ειδικά σε όσους έχουν δυσχέρεια μετακίνησης, σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται.

Για το λόγο αυτό, εξοπλίσαμε σύγχρονες κινητές ακτινολογικές μονάδες που με ταχύτητα και ασφάλεια αξιοποιούν όλες τις τεχνολογίες αιχμής (π.χ. ψηφιακή ακτινογραφία) ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό διαγνωστικό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ακτινολογικό εργαστήριο.
Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ακτινοπροστασίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο την αναγκαία δόση ακτινοβολίας και έτσι με ασφάλεια, η διάγνωση μπορεί να γίνεται χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να βγει καν από το σπίτι του!

Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία το χρονικό διάστημα της πανδημίας, όπου η περίθαλψη ασθενών στο σπίτι επιβάλλεται πλέον και βάση των διεθνών ιατρικών πρωτοκόλλων.

Μοιράστε τη γνώση

Βρισκόμαστε στο σπίτι σας με ένα τηλεφώνημα

Καλέστε μας άμεσα!