μενουμε ασφαλεις

Μένουμε Ασφαλείς

Κάνουμε τις εξετάσεις μας στο σπίτι με ασφάλεια!

Ακτινογραφία θώρακος

aktinografia katoikon

Η ακτινογραφία θώρακος χρησιμοποιεί μία πολύ μικρή δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας για να παράγει εικόνες του εσωτερικού του θώρακα. Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των πνευμόνων, της καρδιάς και του θωρακικού τοιχώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση δύσπνοιας, επίμονου βήχα, πυρετού, πόνου στο στήθος ή τραυματισμού.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας για μία ποικιλία πνευμονικών καταστάσεων όπως πνευμονία, εμφύσημα και καρκίνος. Επειδή η ακτινογραφία θώρακος είναι γρήγορη και εύκολη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι η ακτινογραφία θώρακος;

Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση ακτίνων Χ. Μία ακτινογραφία θώρακα παράγει εικόνες της καρδιάς, των πνευμόνων, των αεραγωγών, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών της σπονδυλικής στήλης και του στήθους.

Μία ακτινογραφία είναι μία μη επεμβατική ιατρική εξέταση που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ιατρικές παθήσεις.

Η απεικόνιση με ακτινογραφίες συνεπάγεται την έκθεση ενός μέρους του σώματος σε μία μικρή δόση ακτινοβολίας για την παραγωγή εικόνων του εσωτερικού του σώματος. Οι ακτίνες Χ είναι η παλαιότερη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή ιατρικής απεικόνισης.

Η ακτινογραφία θώρακος πραγματοποιείται για την αξιολόγηση των πνευμόνων, της καρδιάς και του θωρακικού τοιχώματος.

Μία ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως η πρώτη δοκιμαστική απεικόνιση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση συμπτωμάτων όπως:

 • Δυσκολίες στην αναπνοή

 • Ένα επίμονο βήχα

 • Πόνος στο στήθος ή τραυματισμό

 • Υψηλός πυρετός

Οι γιατροί χρησιμοποιούν την εξέταση για να βοηθήσουν στη διάγνωση ή την παρακολούθηση της θεραπείας για καταστάσεις όπως:

 • Πνευμονία

 • Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιακά προβλήματα

 • Εμφύσημα

 • Καρκίνος του πνεύμονα

 • Τοποθέτηση ιατρικών συσκευών

 • Συλλογή υγρών ή αέρα γύρω από τους πνεύμονες

 • Καρδιολογικές παθήσεις

 • Πνευμονία απο εισρόφηση

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ;

Αυτή η εξέταση απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου ειδική προετοιμασία. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος και μεταβείτε στο διαγνωστικό κέντρο που έχετε προγραμματίσει το ραντεβού σας. Για τους ασθενείς που έχουν δυσκολία στην μετακίνη υπάρχει και η δυνατότητα λήψης ακτινογραφίων στην ασφάλεια του σπιτιού τους απο εξιδεικευμένο υγειονομικό προσωπικό με τον κατάλληλο τεχνολογικά εξοπλισμό.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία:

Οι ακτίνες Χ είναι μία μορφή ακτινοβολίας όπως φώς η ραδιοκύματα.

Οι ακτίνες-χ διέρχονται από τα περισσότερα αντικείμενα συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος. Μόλις στοχεύσει ο γιατρός προσεκτικά στο μέρος του σώματος που εξετάζεται, μία μηχανή ακτινογραφίας παράγει μία μικρή δόση ακτινοβολίας που περνά μέσα από το σώμα καταγράφοντας μία εικόνα σε φωτογραφικό φιλμ ή ένα ειδικό ανιχνευτή.

Διαφορετικά μέρη του σώματος απορροφούν τις ακτίνες Χ σε διάφορους βαθμούς. Το πυκνό οστό απορροφά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, ενώ ο μαλακός ιστός, όπως μυς, λίπος και όργανα, επιτρέπει περισσότερες από τις ακτίνες Χ να περάσουν μέσα από αυτές.

Ως αποτέλεσμα, τα οστά εμφανίζονται λευκά στην ακτινογραφία, ο μαλακός ιστός εμφανίζεται σε αποχρώσεις του γκρι και αέρας εμφανίζεται μαύρος.

Σε μία ακτινογραφία θώρακος, τα πλευρά και η σπονδυλική στήλη θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας και θα φαίνονται λευκά ή ανοιχτό γκρι στην εικόνα. Ο πνευμονικός ιστός απορροφά μικρή ακτινοβολία και θα είναι σκοτεινός στην εικόνα.

Ποια είναι τα οφέλη;

 • Καμία ακτινοβολία δεν παραμένει στο σώμα του ασθενούς μετά από εξέταση ακτινογραφίας.

 • Οι ακτίνες X συνήθως δεν έχουν παρενέργειες στο τυπικό διαγνωστικό εύρος αυτής της εξέτασης.

 • Επειδή η απεικόνιση ακτίνων Χ είναι γρήγορη και εύκολη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την διάγνωση και τη θεραπεία έκτακτης ανάγκης.

Η ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος

Στο χώρο της ακτινολογίας η νεώτερη εξέλιξη είναι η ψηφιακή ακτινογραφία (Digital Radiography ή αλλιώς DR) η οποία εξασφαλίζει την μεγαλύτερη διαγνωστική αξιοπιστία των ακτινολογικών εικόνων που λαμβάνοντα με την μικρότερη δυνατή ακτινοβολία.

Η κλασσική ακτινολογία βασίζεται στην έκθεση του ανθρώπινου σώματος στην ακτινοβολία Χ, η οποία είναι ιονίζουσα και η έκθεση στην ακτινοβολία Χ λειτουργεί συσωρευτικά στο ανθρώπινο σώμα. Δηλαδή, όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος σε αυτή, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιας βλάβης. Με τη χρήση των υπερευαίσθητων ψηφιακών ανιχνευτών (DR), η απαιτούμενη δόση ακτινοβολίας (δηλαδή η «έντασή» της) μειώνεται δραστικά, συγκριτικά με την ψηφιοποιημένη ακτινογραφία (CR) σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες. Η παραπάνω διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα πλέον οι ψηφιακές ακτινογραφίες θώρακα να βελτιώνουν το διαγνωστικό αποτέλεσμα και να επιτρέπουν στην εξέταση να γίνεται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό μέσο στην διάγνωση της παθολογίας του θώρακα.

Μοιράστε τη γνώση

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Βρισκόμαστε στο σπίτι σας με ένα τηλεφώνημα

Καλέστε μας άμεσα!