Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας 4.500 γυναίκες εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό.
Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου μαστού
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95-97%. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών και των οικογενειών τους για τον προληπτικό έλεγχο.
Ο προληπτικός έλεγχος βασίζεται στην :
- Αυτοεξέταση
- απεικονιστικές εξετάσεις
- κλινική εξέταση
- Η Αυτοεξέταση του μαστού του μαστού συστήνεται και σχετίζεται με την εξοικείωση της γυναίκας με το στήθος της, ώστε οι μεταβολές που θα συμβούν σε αυτό να γίνουν άμεσα αντιληπτές.
- Οι απεικονιστικές εξετάσεις και ειδικά η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών. Η μαστογραφία αποτελεί την βασικότερη εξέταση για την παρακολούθηση όλου του πληθυσμού καθώς παρέχει την δυνατότητα διάγνωσης σε πολύ αρχικό στάδιο. Συμπληρωματική εξέταση στη διερεύνηση κλινικών και μαστογραφικών ευρημάτων αποτελεί το υπερηχογράφημα μαστών ενώ συνιστά εξέταση εκλογής σε νεότερες γυναίκες.
- Η κλινική εξέταση μετά των απεικονιστικό έλεγχο. Ο ιατρός μέσα από τον κλινικό έλεγχο θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς , θα καθορίσει τους παράγοντες κινδύνου και προσδιορίσει το πρόγραμμά παρακολούθησης της κάθε γυναίκας.
Τα παραπάνω συμβάλλουν στην έγκαιρή διάγνωση της κακοήθειας προτού την εκδήλωση συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωσή οδηγεί σε πολύ καλά ποσοστά ίασης και στην μείωση της θνησιμότητας.
Συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν την γυναίκα είναι:
Η ψηλάφηση όγκου ή σκληρίας στο στήθος ή τη μασχάλη
Η εμφάνιση αλλαγών στο χρώμα και την υφή του δέρματος
Η έλξη-εισολκή-αλλαγή στη θηλή
Το έκκριμα από τη θηλή
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού του μαστού από την μια αφορά την μείωση των παραγόντων του κίνδυνού του καρκίνου του μαστού με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που και συγκεκριμένα με την προσπάθεια να ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος, την διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ,την φυσική άσκηση, την διακοπή του καπνίσματος, την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και την η αποφυγή του άγχους.
Από την άλλη ο προγραμματισμένος, τακτικός, προληπτικός έλεγχος ο οποίος οφείλει να πραγματοποιείται με συνέπεια, αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία.